Main Menu

Home
Error
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode
Indringende ode aan Kertész bij FOAM
2017, november 20,

Dat we in Nederland nog eens een grootse overzichtstentoonstelling van André Kertész  mogen beleven had ik niet durven hopen. Maar - ook gezien de behoorlijke zondagse belangstelling gisteren - wat digEzine betreft is dit initiatief van FOAM meer dan geslaagd.

Al eerder schreven we dat het werk van deze fotograaf buiten alle categoriën valt, en met diezelfde indruk verlieten we ook gisteren weer onze zoveelste 'live' bezichtiging van deze unieke Hongaarse fotograaf. Persoonlijk kwam ik het werk bijna veertig jaar geleden voor het eerst tegen in Londen, waar bijgaande foto ook het bescheiden catalogusje coverde.

Enkele jaren later bracht Wim Crouwel in het Stedelijk Museum een vroege periode van zijn werk, en ook deze kleine expositie staat nog altijd in mijn geheugen gegrift. De thema-expositie 'On Reading' in Barcelona benadrukte de poëtische toets waar Foam ook over rept. Enige jaren geleden mistten we deze grote overzichtstentoonstelling in Berlijn maar konden we wel weer bij Kicken Berlin een paar originele prints bewonderen (kopen kon ook maar...)

In Amsterdam zijn overigens ook enkele originele (kontakt)prints te bewonderen, een enkeling met gemarkeerde kadrering voor een uiteindelijke print. Drie perioden - Hongarije, Parijs en New York - worden uitgebreid getoond, en zeker aan te raden is ook het uitgebreide kleurengedeelte van de expositie, toch veel minder bekend werk.

Er worden van de fameuze Hongaar  in deze unieke tentoonstelling ruim 200 foto's (hedendaagse zilvergelatine prints) en dummies, fotoboeken en tijdschriften getoond, in een brede doorsnede van zijn lange carrière.

'Mirroring Life', de tentoonstelling in FOAM is in samenwerking met o.a. Jeu de Paume tot stand gekomen, en nog tot 10 januari 2018 te bezoeken.

Meer informatie via FOAM

Eerdere items over André Kertész in digEzine publiceerden we als DAGBEELD 750, Emile Zola en André Kertész, DAGBEELD 290 uit een boekje van door Kertész gemaakte Polaroids, On reading - André Kertész, en 'Uitgelezen fotografie van André Kertész' over de heruitgave van het werkje 'On Reading'.

Foto Selfportrait (Paris 1927) - André Kertész (Hongarije, 1894-1985) Courtesy Estate of André Kertész

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 823
More Info
Content View Hits : 15484774
We have 151 guests online