Main Menu

Home
Error
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode
Mapplethorpe & Salgado - Rotterdam mooi podium voor topfotografie

2017, juni 1 - Mapplethorpe is al bijna dertig jaar geleden gestorven maar zijn fotografie is nog van alle tijden, door velen bewonderd maar helaas slechts zelden in een grote  tentoonstelling te zien. In Rotterdam is er dit jaar fantastisch op ingespeeld met 'Robert Mapplethorpe een perfectionist'.

De Rotterdamse Kunsthal biedt zo'n zeven jaar na NRW Forum Düsseldorf en C/O Berlin fotografieliefhebbers een unieke gelegenheid om een uitgebreid overzicht van het werk van Mapplethorpe te bekijken. Van zijn minder bekende installaties, via vroege en later zeer spraakmakende fotografie t/m de vrijwel perfecte portretten van bekende persoonlijkheden, bloemen en vrienden zijn in verschillende 'hoofdstukken' verdeeld over de grote ruimte in de Kunsthal te bewonderen.

Foto "Thomas, 1987" - Robert Mapplethorpe (US, 1946-1989) Uit de retrospectieve expositie in Düsseldorf.

Onze laatste persoonlijke ervaring in Berlijn (zie verslag) staat ons nog goed op het netvlies, en deze nieuwe grote gelegenheid in de eigen regio was een mooie aanleiding zijn relatief kleine oeuvre nog eens opnieuw te verkennen.

Via ruim 200 foto's en objecten laat deze fantastische expositie in Rotterdam de bezoekers kennismaken met verschillende periodes en onderwerpskeuzes van Mapplethorpe. Daarbij natuurlijk de vroege Polaroids, en vanzelfsprekend ontbreken ook de beroemde portretten van zijn destijds vriendin en muzikante/schrijfster Patti Smith niet. Onbetwistbare toppers vind ik persoonlijk de latere portretfoto's, waaronder de zelfportretten uit de periode rond 1988, toen Aids hem al duidelijk in de greep had.

Ook in Rotterdam wordt de Mapplethorpe expositie gedragen door de sterk homo-erotische lading. Onvermijdelijk zullen sommige (niet)bezoekers daardoor zijn imposante portretten van bekende tijdgenoten als Warhol, Isabella Rosselini maar ook bloemen vaak onterecht over het hoofd zien.

Robert Mapplethorpe streefde volgens eigen zeggen naar perfectie in vorm bij het vastleggen van vrienden, penissen of bloemen. Terecht vestigt Kunsthal Rotterdam daar alle aandacht op, ondermeer onderstreept door de mededeling dat dit streven hem rond 1980 hem deed besluiten om een eigen laborant aan te stellen. Voor het eerst viel me daardoor & daarbij op hoe sterk niet alleen de prints rond die tijd in kwaliteit verbeterden maar ook zijn eigen fototechniek. En dat maakte voor mij dit bezoek alleen al geslaagd!!

Dat fotografie al een tijdje razend populair is houdt helaas ook enorm wisselvallige kwaliteit in van de vele presentaties.

Het vaak ontbreken van echte publiekstrekkers vind ik op zijn zachtst gezegd niet positief voor het uitbouwen van de populariteit voor fotografen zelf. Met steeds meer events die ontelbare fotografen een platform bieden om hun werk toe te lichten lijkt de magie van de grote meesters haast onder te sneeuwen - niet in het minst door vaak technisch perfect uitgevoerde beelden van copy cats.

Gelukkig wordt er, zeker in Rotterdam, dit jaar eens goed geanticipeerd met meerdere exposities op internationaal niveau zoals Sebastiao Salgado's 'Genesis'

Zo kregen we vroeg in dit jaar al een sneak peek van topfotografie bij Kahmann's Haute Photographie in Las Palmas. En kan er deze zomer behalve Mapplethorpe ook breeduit sublieme fotografie van Sebastiao Salgado worden genoten in een grote tentoonstelling van zijn fabelachtige reeks Genesis. Wij zagen en bespraken 'Genesis' uitgebreid in een digEzine item in augustus 2015. Een bezoek aan deze absolute kraker in het Nederlands Fotomuseum wordt nog eens extra interessant gemaakt door een parallel lopende expositie Etnomanie. In deze thematische tentoonstelling staat inspiratie centraal, vanuit honderd imposante & historische foto's lifesize gepresenteerd als de pagina's van een reusachtig fashion magazine. De selectie en bewerkingen komen uit de creatieve koker van Ellie Uyttenbroek, bekend door haar belangrijke aandeel in de unieke en langlopende reeks Exactitudes portretten die Ellie samen met Ari Versluis wereldwijde faam bezorgt.

Het werk van Mapplethorpe is online uitvoerig te zien via de site van de beheerstichting van zijn werk, de Robert Mapplethorpe Foundation. De expositie in Rotterdam is nog te bezoeken t/m 27 augustus, voor meer info HIER klikken.

Meer over de exposities van Sebastiao Salgado (t/m 17 september) en Etnomanie van Ellie Uyttenbroek (t/m 27 augustus) via Het Nederlands Fotomuseum

© Robert Mapplethorpe: Thomas, 1987
© Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 823
More Info
Content View Hits : 15484716
We have 174 guests online