Main Menu

Home categorie Eén Schwalbe kan al een zomer maken
Eén Schwalbe kan al een zomer maken PDF  | Print |  E-mail

2015, augustus 4 - Een glimlach is wel het minst wat de Schwalbe bij de meeste voorbijgangers oproept, misschien het best vergelijkbaar met de algemene reactie op de Lelijke Eend, niet toevallig ook een kruising tussen een vogel en een voertuig.

In al de eenvoud van de Schwalbe - ook wel de Simson KR51 - schuilt natuurlijk ook de kracht van het ontwerp, dat meestal nog wordt ondersteund door kleuren die op elk ander voertuig zouden misstaan. Tegenwoordig is in de grotere Duitse steden, met name natuurlijk Berlijn, deze nostalgische Ost-scooter nog regelmatig in gebruik, net als in sommige andere voormalige Oostbloklanden (ik begreep dat ook Hongarije goed bedeeld is).

Duits design was ook in voormalig Oost een basaal gegeven, ook al keken we in ons door veel chrome verleide vrije Westen dan onverbiddelijk neer op producten als de Simsons, Wartburgs, Trabants en niet te vergeten Praktica's en Exacta camera's. Zo beschikte de Schwalbe bij zijn introductie in 1964 al over snel demontabele wielen via steekassen, waarbij de ketting niet hoefde afgenomen. En wat te denken van toch behoorlijke luxes als richtingaanwijzers, remlicht, parkeerlicht en een claxon!

Extra's zoals de aanhangwagenkoppeling met elektriciteitsaansluiting, kinderzitjes met voetsteunen en vanaf 1965 de keus uit voet- of handschakeling waren ook uiterst nuttig, en af en toe zien we in Berlijn zelfs fraaie zijspan uitvoeringen staan. Voor Westerse begrippen was overigens de snelheid - begrensd tot 60km - ook niet om te versmaden, en zo werd deze classic jarenlang een fantastische mobiele oplossing voor heel veel mensen 'achter de muur'.

Meer informatie over dit straatjuweeltje via schwalbepilot.de en schwalbennest.de

FOTO © DIGEZINE

 
More Info