Main Menu

Home
Twee camera's één image is de power van IOULEX PDF  | Print |  E-mail

2015, januari 16 - Duo fotografie, fashion portraits, filmende fotografen - het is haast onmogelijk om je nog te onderscheiden - maar  Julia Kotelianski en Alexander Kerr ofwel IOULEX zijn absoluut uitzonderlijk!

Fotografie is al vanaf het begin hun no 1 medium en niet eens zozeer als doel maar omdat het direct in de samenwerking goed functioneerde. Uit een interview in Ladies&gents: "Fotografie biedt al de mogelijkheden - iedereen kan kunstenaar worden maar iedereen is al fotograaf."  Fotografie biedt je enorme mogelijkheden die je zelfs kunnen overheersen maar gelijkertijd een medium om te observeren en aantekeningen te maken.

Schoonheid op zich vinden ze niet zo zeer spannend of oorspronkelijk - het wezenlijk interessante zoeken ze meer in onze culturele obsessie met schoonheid en die oneindige hoeveelheid aan nuances.

De twee ontmoetten elkaar in Parijs tijdens een studio aan de Parsons School of Design. en hielpen elkaar met klassikale opdrachten en research. Ze wisselden vaak ideeen uit en besloten al snel om hun werk samen te voegen omdat al haast niet meer te onderscheiden was wie er wat had gemaakt. Terugblikkend ontstond hun 'mixed authorship' wellicht uit verzet tegen alle ego's op de opleiding of uit rebellie.

Hoewel Julia afstudeerde in grafisch ontwerp en Alexander in illustraties werd fotografie vanaf het begin in al hun gezamenlijke projecten geïntegreerd en resulteerde de verregaande samenwerking ook in één identiteit als kunstenaar: Ioulex.

Belangrijke invloeden op het werk van Russische Julia en Amerikaanse Alexander zijn de Russiche Avantgarde, Zwitserse typografie, en een combinatie van fotomontages, collages, en animatie. Vanuit het vroege begin in de studio ontwikkelden ze zich steeds meer richting reportage, en werden concept, visualiseren en volledig gecontroleerd licht steeds minder van belang. De interactie met het onderwerp en wederzijds, en wat ter plekke voorhande is bracht ze tot een meer performatieve kant van de fotografie.

De laatste jaren is video ook een belangrijke vorm van expressie geworden voor IOULEX met enkele intrigerende shortfilms op YouTube, Instagram en Vimeo

Meer over het duo via bron Ladies&gents en andere inspi-zines, en natuurlijk ioulex.com

© beeld IOULEX, met dank aan Ladiesandgents

 
More Info