Main Menu

Home
Het draait allemaal om "YOU" tijdens BredaPhoto 2016 PDF  | Print |  E-mail

2016, september 15 - Met deze week enorm veel aftrap activiteiten voor het nieuwe culturele seizoen pakte BredaPhoto alvast stevig uit - de opening van de biënnale werd in ieder geval enorm druk bezocht.

Voor dit jaar werd het officiële deel van de opening voor het eerst in het Chassé theater gehouden, dat behalve een indrukwekkende entourage ook veel meer ruimte te bieden heeft dan voorheen in MEZZ het geval was. De ditmaal geprogrammeerde opening met dansvoorstelling lijkt ook beter te passen bij de ambities van de organisatie van BredaPhoto om dit al succesvolle event bij een nog breder cultureel publiek aan te laten sluiten en gelijkertijd een meer internationale allure te bieden.

Veel fotografie heeft digEzine op de preview nog niet gezien, komend vanaf het juist gereedgekomen NS station (met in de hal overigens werk van o.a. mede organisator/curator Reinout van den Bergh) worden bezoekers al snel geconfronteerd met 'Human Rights Tattoo', een meterslange fotoinstallatie met foto's van op lichamen getatoëerde lettertekens, uit een serie waarmee Sander van Bussel de verklaring van de Rechten van de Mens onder de aandacht brengt. 3300 tattoos in zo'n zestig landen tot nu, en Breda toont de eerste expositie. Wat ons persoonlijk betreft imposant werk maar niet echt eyecandy.

Dat geldt bij mij ook voor de straks op het Chasséveld waarschijnlijk razend populaire portretten van getatoueerden door Ralf Mitsch. Immers, tattoo's zijn al jaren veel en vaak in beeld, zeggen misschien soms wat over YOU maar - denk ik - veel vaker over cults & trends, ongeveer zoals auto's en verre reizen. Vooral het deja vu laat me dus doorlopen. Veel meer op het individu gericht ervaar ik dan weer een aantal van de overige beelden, die zoals bij BredaPhoto gebruikelijk, het anders wat lege Chasséplein mogen boosten:

Satomi Shirai - dikt met hier en daar absurd overkomende activiteiten van Aziatische jonge migrantes in een voor hen vreemde huiselijke omgeving (te New York) de contrasten met het achtergelaten thuis stevig aan. Haar serie op het Chasséveld spoort - hopelijk - toch kijkers aan tot wat meer begrip t.a.v. wat integreren tot een Olympische sport zou kunnen maken.

Michael Wolf - al eerder op hetzelfde plein met bijna abstracte fotografie van grootstedelijke hoogbouw vertegenwoordigd - zoomt na eerdere bekende series van metroreizigers en Google Streetview selecties via deze nieuwe serie nog dichter in op individuen die hij portretteert door gebruiksvoorwerpen als informele oplossingen voor persoonlijke behoefte in close up vast te leggen - het doet mij zeer sterk denken aan klassieke stills van de bekende meesters in de fotografie. I like!

Door zogenaamde 'arme mensen' oplossingen voor in ons Westen doodnormale gebruiksvoorwerpen af te beelden laat Alexey Shlyk uit Wit-Rusland de bezoekers even in de tijdmachine plaatsnemen. Een veel meer georchestreerde registratie voor een vrijwel soortgelijk thema als bij Wolf maar door de ingesloten humor ook weer wat toegankelijker werk.

Minder humoristisch maar eerder confronterend komen de portretten van Jan Q. Maschinsky over die op de buitenzijde van een moderne yurt (YOUrt in deze expo) worden gepresenteerd. De binnenzijde is ook van afbeeldingen voorzien en is als een studio interactief via instagram te gebruiken door bezoekers. Jan maakt deel uit van een selectie fotografie studenten die voor het eerst in BredaPhoto bij een Duitse opleiding werd gescout. Evenals bij Shirai is zijn serie volledig gestilleerd om vooral zíjn emoties op de modellen te kunnen transformeren - wat die inhouden laat hij aan de bezoekers over.

Uiteraard is er nog veel meer op én rond het Chasseveld te genieten, zoals de Bookshop die we nog nooit zo uitgebreid hebben gezien - een fantastisch aanbod van vooral recente uitgaven.

En natuurlijk bezoekt digEzine binnenkort de overige locaties in Breda om ons review van YOU te kunnen publiceren, STAY TUNED!!

Onze reviews over eerdere BredaPhoto's? 2008, 2010, 2014 of gebruik de zoekfunctie!

Meer info over BredaPhoto 2016 - nog t/m 30 oktober

Onze beeldimpressie vind je op de digEzine Facebook-page - Like it!

 

 
More Info