Main Menu

Home
Fotofestival Schiedam op sterk water PDF  | Print |  E-mail

2017, april 14 - Al een aantal jaren vindt in Schiedam een fotofestival haar eigen weg, bescheiden maar in elk geval met aanzienlijk meer activiteit rond de enorme publiekstrekker die fotografie toch is, dan de 'grote' buursteden Rotterdam en Den Haag.

Of Schiedam het ooit tot de kwaliteiten en attractiviteit van een Breda Photo of Fotofestival Naarden zal brengen is natuurlijk koffiedik kijken maar voor 2017 heeft men vanuit Cultureel Forum Schiedam in elk geval een stap gezet om op de kaart te geraken. Met het thema "Water" is er verband gelegd met wat de Schiedammers al jaren met dat vocht doen, als eeuwenoude specialisten in jenever en - aanhakend op de hipster lifestyle - het nauw verwante gin.

In tegenstelling tot het eerder genoemde Fotofestival - jaarlijks in de herfst gehouden - pakt Fotofestival Schiedams Water het terrasseizoen aan om fotografie te presenteren. De expositie start op 16 april met als centraal punt het Stedelijk Museum Schiedam, in de ogen van digEzine al jaren een interessant podium voor moderne kunst en helaas te vaak onderbelicht t.o.v. andere musea in de randstad.

Met het fotofestival is gezocht naar een presentatie die de sterke band tussen Schiedam en de drankindustrie onder de aandacht gebracht. In het auditorium van het Stedelijk Museum exposeert talent Lou Muuse met foto's die het ambachtelijke en industriële productieproces van jenever in beeld brengen. Muuse kreeg voor haar eindexamenwerk bij de Willem de Kooning Academie een Steenbergen Stipendium, een belangrijke publieksprijs.

Een absolute topper haalde de organisatie uit buurstad Rotterdam met Stacii Samidin die afgelopen jaar met sterke documentaire beelden van internationale streetgangs maar ook Rotterdamse wijkbewoners veel exposure verdiende en prijzen won. Stacii deelt met Wijnanda Deroo de locatie in een herenhuis aan de mooie Lange Haven, die op zich al een bezoek waard is. Op loopafstand in het Proeflokaal van het Jenevermuseum exposeert Yara van der Velden, en langs de kaden van deze Schiedamse variant op de 'Herengracht' wacht nog een uitgebreide buitententoonstelling.

De mix van jong talent en gevestigde namen, die de Schiedamse sterke wateren in eigen beeldtaal vastlegden wordt nog eens aangevuld met foto's uit het archief van de Schiedamse fotograaf Hans Pattist, te zien in Monopole - een voormalige bioscoop. Voor rondleidingen, fotoworkshops of informatie zorgt Stichting Mooi Werk.

Fotofestival Schiedams Water is te bezoeken van 16 april tot en met 14 mei - Meer via de Facebook pagina en Stedelijk Museum Schiedam info 

 
More Info