Main Menu

Home
DAGBEELD (953) JOSÉ MEDEIROS PDF  | Print |  E-mail
2011, sept 17 - Inwijdingsritueel van meisjes in Saint Bahia, 1951 - José Medeiros (Bra 1921-1990)

Één van de belangrijke fotografen uit Brazilië wist als bijna geen andere hoe het Braziliaanse sociale leven, met zijn urbane landschappen, stranden, festivals, paleizen en symbolen kon worden weergegeven in de fotografie, en droeg in belangrijke mate bij aan de acceptatie voor documentaire fotografie en fotojournalistiek in een aparte status in Brazilië.

Van de amateurfotograaf die zijn vader was pikte hij de fotobacil op en startte hij al op zijn 18e een fotostudio in zijn appartement na zijn aankomst in Rio. Een ontmoeting met de Franse fotograaf Jean Manzon zette hem op het spoor van de journalistiek en midden in een team dat via O Cruzeiro met ongebruikelijke fotografie de vele facetten van Brazilië aan de lezers voorschotelde.

De grote veranderingen in zijn vaderland Brazilië maar ook de populaire festivals en het dagelijks leven zijn in talloze reportages door hem vastgelegd. Een grote selectie van zijn ruime portfolio over met name het straatleven in zijn Brazilië is deze herfst in twee verschillende tentoonstellingen in Frankrijk te zien.

Één daarvan werd afgelopen woensdag geopend en is nog t/m 3 december te bezoeken t.g.v. Photoquai. In de Maison de l'Amérique Latine worden 180 foto's en tientallen documenten over het belang van zijn werk geëxposeerd. Vanaf 5 oktober is er in de Maison Européenne de la Photographie een tweede tentoonstelling te zien zijn die aan Medeiros gewijd is, met beelden die betrekking hebben op de Candoblé ceremonie in Brazilië. Van deze beide exposities werd een gebundelde catalogus samengesteld die door Editions Hazan werd uitgegeven met 250 foto's van het werk van José Medeiros.

© José Medeiros, Instituto Moreira Salles met dank aan photoquai.fr

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Start elke DAG met een inspirerende afbeelding. Tips voor publicatie: mail to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

DAGBEELD publiceert beeld, titel, maker en exposerende/publicerende/verkopende partij.

Klik HIER voor onze SEE/HEAR agenda. Klik op See/hear voor de voorgaande DAGBEELDEN en blader in onderstaande hoofdpagina's of klik (next)

 
More Info