Main Menu

Home
De vele gezichten van YOU op BredaPhoto PDF  | Print |  E-mail

2016, oktober 28 - Zoals veel foto events werd ook BredaPhoto 2016 opgepompt tot indrukwekkende omvang wat het bijna onmogelijk maakt om het gezamenlijke aanbod aan fotografie (en video) in één dag goed te kunnen bekijken. Keuzes maken dus danwel overnachten of terugkomen - maar dan nog...

De gemiddelde bezoeker zal zich wellicht laten leiden door op veilig te gaan. Grote namen er uit pikken - en ook dan kun je bij deze editie al aardig zoet zijn: Carl De Keyzer, Paolo Pellegrin, Michael Wolf, Johan van der Keuken, Robin de Puy, Jaap van der Scheer, Ine Lamers bijvoorbeeld. Daaromheen kun je er de nabij getoonde upcoming fotografen zoals Lin Zhipeng, Jan Hoek, Anton Bruy, Hideyuki Ishibashi nog 'even' bijnemen, en dan weer een festival afvinken...

Onze gebruikelijke routine is vanuit het centrum rond te gaan en dan maar zien hoe ver we komen in een mix van wow, aha erlebnis en 'in de gaten houden deze'. Een methodiek die al of niet ingeperkt door kontakten en/of aangename horeca (het is wel Breda!) vaak resulteert in wat je kan incalculeren als "missing links & context". Immers - de curatoren hebben enorm lang gewerkt aan hun verhaal vanuit een (bij BredaPhoto meestal sociaal/maatschappelijk) engagement en daar wordt een groot deel van de aantrekkingskracht van zo'n event toch door bepaald. Tijdsgebrek resulteert dan helaas in gaten in de beleving of domweg het missen van presentaties die door het bladeren online of in de overigens weer uitstekend verzorgde catalogus nu eenmaal niet naar tevredenheid ingevuld kunnen worden.

Tijdens de opening (zie verslag) hadden we op het Chasséveld al genoten van de fotografie van Satomi Shirai, Jan Maschinski, Luuk Smits en Alexey Shlyk. Het als altijd breed uitwaaierende concept op en rond het Breda's Museum, Stadsgalerij Breda en Chassé theater is al een festival van beeld op zich, waar uit onze tweede bezoek vooral de presentaties van Jan Hoek, Paolo Pellegrin, Kirill Golovchenko en Caravan op het netvlies en de geheugenkaart (zie beeldverslag Facebook) bleven hangen. In/buiten het museum overtroffen wat ons betreft vooral Lin Zhipeng (ook wel 223, eerder al opgevallen door zijn portfolio in Extra Extra), Danny Veys, Baudouin Mouanda en Hideyuki Ishibashi, Robin de Puy en Brigitte Zieger (women are different from men) de omringende presentaties.

Samenvattend: 'You' gaat over fotografen zelf, hun directe of gedroomde wereld en - opvallend vaak - over mensen die om diverse redenen buiten 'dé wereld' staan. Over keuze, lot én over YOU.

Onze absolute Must See's waren tijdens deze BredaPhoto Carl De Keyzer met zijn indrukwekkende beelden van Cuba in gebouw De Faam, het tijdloze beeldverslag over de skate-cultuur door Morgan Ashcom (in de perfect passende omgeving van Belcrum Beach & STEK) en de humor in de foto's en installaties van Michael Wolf (MOTI).

Dus - tegen onze gewoonte in - is ons advies om eens ten Noorden van het station Breda te starten (over het water zeggen ze dan) om bij de Faam je in Cuba te wanen dankzij de Keyzer, daar het talent van de Masterclass van BredaPhoto te ontdekken (Lies van Wemmel o.a.!!) en dan te wandelen naar STEK & Belcrum Beach voor de unieke sfeer en o.a. de presentaties van Morgan Ashcom, Inge Hondebrink en David Rozemeyer. Lunchen is hier al een beleving op zich, je waant je er volledig buiten de kunstmatige adrenaline rush van de stad.

De volgende locatie - MOTI (met Michael Wolf, Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar) en vlak daar bij Club Solo (Ine Lamers) ofwel de overstelpende hoeveelheid aan fotografie rond het Chasséveld wordt een moeilijke keuze. Maar zoals we zelf hebben ervaren werkt het prima om eens je route via advies van andere festivalgangers of medewerkers te laten bepalen. It's up to YOU!

Afsluiten doen ze feestelijk in Breda - check HIER het programma en afsluitparty Overslag Festival

Meer informatie over BredaPhoto 2016 HIER - over de ruim 70 fotografen HIER

Onze beeldimpressie vind je op de digEzine Facebookpage HIER & HIER

 

 
More Info