Main Menu

Home
Women on Street: Peter Lindbergh & Garry Winogrand in NRW-Forum Düsseldorf PDF  | Print |  E-mail

2017, feb 7 - In Düsseldorf werd digEzine getrakteerd op de natuurlijke schoonheid van vrouwen op straat, zoals ze ooit gefotografeerd werden door twee absolute toppers uit ogenschijnlijk sterk uiteenlopende fotodisciplines: Peter Lindbergh en Garry Winogrand.

Afgelopen week opende onder de titel 'Women on Street' een grote dubbeltentoonstelling met straatfotografie van beiden in de grote ruimte van het NRW Forum Düsseldorf in het kader van Duesseldorf Photo Weekend. Deze en nog een aantrekkelijk aantal andere interessante exposities zijn de komende weken overigens nog in Düsseldorf te zien. (scroll down)

Naast zijn beroemde studioseries en editorials voor magazines als Vogue, Harper' s Bazaar enz met modellen als Linda Evangelista, Naomi Campbell en Cindy Crawford heeft Lindbergh - minder bekend - zwart-wit series geschoten die de mooie vrouwen in het straatbeeld van o.a. New York tonen. Eerder in 2010 beschreef digEzine al een 'streetthema' van Lindbergh in CO Berlin. In NRW koos curator Ralph Goertz voor een uitdagende dubbel met een van de grootste straatfotografen, Garry Winogrand die al nét zo'n hongerig oog heeft voor de schoonheid van vrouwen.

De intentie van Ralph Goertz werd naast de konsekwent gemengd hangende werken van  Lindbergh en Winogrand in zijn toelichting nog eens geaccentueerd. Belangrijk acht hij in zijn keuze vooral het individu achter de vrouw, niet wie de opname heeft gemaakt. Het deed hem zichtbaar plezier als voor sommige bezoekers onduidelijk bleef wie nu welke foto had gemaakt - het bewijs voor hem dat de vaak bij magazine shoots gemaakte opnamen van Lindbergh soms naadloos aansloten bij die van Winogrand.

Bezoekers kunnen rekenen op een behoorlijk aantal premières en 'Unseen' werk! Zo worden van Winogrand niet alleen alle 85 zwartwit werken van de 'Women are Beautiful' serie maar tevens zeldzame kleurenfoto's, gemaakt tussen 1958 en 1964, als een absolute wereldpremiere gepresenteerd.

Ook van Peter Lindbergh is het voor een groot aantal foto's de eerste maal dat ze - in Duitsland dan - worden getoond. Door de grote en lichte ruimte en het 'normale' formaat zijn alle werken ook bij drukte uitstekend te bekijken. De bezoeker die toch wil weten of hij de ene dan wel de andere meester herkent, kan telkens in een hoek naast de gegroepeerde fotowerken de kennischeck maken.

Naast Lindbergh en Winogrand biedt NRW in haar andere ruimten nog eens drie interessante exposities, zoals 'The Fun Archive', een retrospectief van de Franse kunstenaar Thomas Mailander  die met behulp van gevonden beelden van amateurfotografen of internet een verrassende presentatie samenstelt voor de 'Haute Culture'. Daarbij worden media gebruikt die reiken van cyanotypie, via keramiek tot zelfs de menselijke huid - steeds dicht binnen het kader van de titel 'Fun Archive'.

De derde expositie betreft 'Perfect Storm', een passende naam voor de selectie van jonge kunstenaars uit de eerste vijf jaar Portfolio Reviews die in NRW plaatsvonden. In deze groepstentoonstelling wordt werk getoond van Thomas Albdorf, Andrey Bogush, Maurice van Es, Esther Hovers, Paul Hutchison, Vendula Knopová, Sasha Kurmaz, Jan van der Til en Nikolas Ventourakis.

Als vierde tentoonstelling is er onder de tamelijk beladen noemer 'On Photography' een indringende selectie videowerken te zien uit het immense archief van de Stiftung imai.  Hier komen Thomas Kutschker, Lukas Marxt, Róbert Olawuyi en Maria Vedder aan bod, voor de toekomst staat gepland dat de imai Foundation een eigen Videolounge beschikbaar krijgt om permanent delen van de grote collectie videowerken (1970 tot nu) te tonen.

Voor Women on Street en The Fun Archive kan je nog t/m 30 april 2017 terecht. Perfect Storm en On Photography zijn nog t/m 12 maart 2017 te bezoeken. Meer informatie via NRW-Forum

Bijgaande foto is © Peter Lindbergh. Deze stamt uit een eerdere expositie in CO Berlin die we in 2010 beschreven. Een ander item over Lindbergh maakten we eind 2011

Ook van Garry Winogrand publiceerde digEzine in 2010 al een mooie vrouw in een DAGBEELD item.

Binnenkort meer beeldimpressies van de expositie in NRW via de FB pagina's van digEzine

 

 
More Info