Main Menu

Home
Düsseldorf pompt leven in haar arteriën PDF  | Print |  E-mail

2017, februari 19 - Met alle energie van een dynamische stad die gezien wil worden draait Düsseldorf in deze tijden de kraan van de cultuur vol open, en dan gebeurt er ook wat!

We kennen in Nederland maar al te goed het succesvol magnetisme van instituten als het Rijksmuseum en het Stedelijk, waar een groot deel van de jaarlijkse miljoenenstroom toeristen Amsterdam mee inkleurt. Een andere successtad als Rotterdam trekt weer meer met haar architectuur en snelle ontwikkelingen als Art Week Rotterdam naast de ontelbare festivals. Steeds weer blijkt cultuur op onmiskenbare manier de sleutel voor internationale faam van deze nog niet zo lang geleden tamelijk saaie arbeiderstad.

Een qua grootte met Rotterdam vergelijkbare stad is 'shopping city' Düsseldorf, dat we in Nederland vooral kennen als kerstmarkt stad. In korte tijd heeft deze buurstad van Keulen zich ontworsteld aan het wat behoudende imago, met indrukwekkende projecten als het ontwerp van Daniel Libeskind voor een extravagante shoppingfacade aan de rand van Duitslands oudste openbare stadspark, interessante events als een Photoweekend Düsseldorf maar ook de door kunst & design gedomineerde aanpak voor het ondergronds 'wegwerken' van belangrijke tramroutes in het centrum.

Kort voor de opening van de tentoonstelling van een volgende publiekstrekker, de grote Expressionist Otto Dix, in Museum K20 bezocht digEzine voor het eerst het Duesseldorf Photo Weekend, dat absoluut overdonderde met een enorm breed en uitgebalanceerd aanbod aan fotografie. Met ruim zeventig locaties, gevormd door tientallen galeries, diverse musea en een fantastische Photo Book Salon maar ook een uniek videoart archief, de fantastische Julia Stoschek Collection en grote fotoexpositie in de vernieuwde Hochschule Düsseldorf wachtte ons een vol programma.

Insiders van de internationale fotografie verbinden de stad Düsseldorf onlosmakelijk met de wereldberoemde 'Becher Schule' - die sinds de 80'er jaren een vulkaan aan fotografische talenten uitspuwde - denk aan Andreas Gursky, Thomas Struth, Candida Höfer, Thomas Ruff, Boris Becker, Elger Esser, Matthias Koch, Axel Hütte, Olaf Otto Becker en vele anderen die allen in hun carrière min of meer werden gevormd door Bernd en Hilla Becher, legendarisch docentenkoppel aan de Düsseldorfer Akademie. Ook in 'ons' Photo Weekend ontkwamen we op uiteenlopende levels niet aan deze Bechers: Indrukwekkende fotografie van de op een zijspoor geraakte en vroeg gestorven Tata Ronkholz bij Grisebach, Gursky die we live in één van de galeries spotten maar ook 'New School', de expositie van een nieuwe generatie fotokunstenaars die anno nú door fotografe Mareike Foecking (destijds minder geïmponeerd als studente) samen met drie andere docenten aan de Hochschule begeleid worden in een structuur die juist niet een sterk bepalende stroming als die van de Bechers wil betekenen. Ook van Becher's Kunstakademie Düsseldorf, maar dan later en via andere docenten komt Marcus Schwier, waarvan we een zeer uiteenlopende oeuvre-expo zagen in het bijna onwaarschijnlijk grote Schloss Benrath. Liefhebbers van fotografie én klassieke gebouwen treffen elkaar in een schitterend stuk architectuur met dito park, binnenkort aan de beurt voor grote restauratiewerkzaamheden.

Voor architectuur & fotoliefhebbers is overigens het centrum van Düsseldorf al een avontuur, dat tot ver onder de grond doorgaat. De gemeente overgoot haar wensen voor een stijlvol oplossing voor openbaar vervoer in zes tot in alle details door kunst en design gedomineerde ondergrondse stations. Licht, video, audio en kleurrijke traverses zijn de verbindende elementen met de drukke city erboven - kunst & design waar je maar kijkt én absoluut zonder enige commerciële uiting van adverteerders cq sponsors - wat nog extra bijdraagt aan een uniek soort scifi beleving.

Onder de grote namen die tijdens het Photo Weekend ons pad kruisten troffen we o.a. Garry Winogrand & Peter Lindbergh, waarover we eerder berichtten, maar ook klassiekers als Duane Michals en Will McBride. Meer nog dan de aha-erlebnis tellen voor ons de vele aangename nieuwe kennismakingen die Photo Weekend ons te bieden had, zoals de prachtige streetphotography van Fred Stein, innovatieve architectuurbeelden van Mark Dorf, iconische stills geschoten op sets van Bertolucci, Leone & Pasolini van Angelo Novi (Galerie Rupert Pfab), de "Blitzphotoübermalerei" die we zagen van Jonathan Meese (Sies + Höke), de Black Cowboys reportage van Andrea Robbins & Max Becher en de indrukwekkende oeuvres van Stefand Arand - binnen het zo populaire fotothema 'Forgotten Places' (bij Conzen/Carlsplatz) - en van eerdergenoemde Tata Ronkholz.

OK, het Photo Weekend Duesselborf 2017 is dan wel weer voorbij, maar als gezegd is er in deze impulsrijke stad nog enorm veel te genieten - en dat resumeren we daarom nog maar eens even!

Go see:

* Otto Dix tot 14 mei 2017 in Museum K20

* Garry Winogrand & Peter Lindbergh - Women on Street tot 30 april 2017 in NRW-Forum

* Fred Stein "Auf dem Weg Dresden Paris New York" tot 28 mei 2017, Mahn und Gedenkstatte Düsseldorf

* Marcus Schwier tot 26 maart in Schloss Benrath

* Duane Michals & Chema Madoz dubbelexpositie tot 1 april 2017 bij galerie Clara Maria Sels

* Fabrizio Plessi "Memoria dell'acqua & Utopia liquida" tot 18 maart 2017 bij Beck & Eggeling

* Ralf Brueck - Gravity tot 18 maart 2017 - TZR Galerie

* Oliver Look - the Work of Pina Bausch through the lens of my camera tot 4 maart 2017 bij Galerie Im Stilwerk

* Tata Ronkholz tot 31 maart bij Grisebach

* Mark Dorf & Xiao Xiao tot 28 maart bij de Galerie van Philene Cremer

Voor liefhebbers van video art zijn een zekere 'to go' voor de Julia Stoschek Collection en de te ontwikkelen presentatieruimte van het imai media art archief dat huist in het NRW-Forum

Ook de moeite van een bezoek zeker waard zijn Schloss Benrath, de nieuwe ondergrondse tramstations, en de enorme Kö-Bogen imagebuilding van Daniel Libeskind

Voor onze fotoimpressies HIER naar de Facebook page van digEzine

 
More Info