Main Menu

Home
Klinkende duo opening TENT & Witte de With PDF  | Print |  E-mail

2018, januari 26 - In hun gezamenlijke opening zetten TENT en Witte de With gisteren op swingende wijze het nieuwe jaar in met een imposante mix van visuele en muzikale prikkels. Met "Kunsthalle for Music" voor WdW en "In a World We Can't See" voor TENT Rotterdam ontvouwden zich de nieuwste ontwikkelingen in de Rotterdamse 'kunststraat', en gelukkig met enorm veel belangstelling.

Als je na een opening naar huis gaat met het gevoel van 'hier ga ik echt lang van nagenieten' en heerlijk nog eens alles op replay zetten, dreigt er ook zo'n impuls van zoiets liefst voor jezelf willen houden. Maar ok, deze presentaties van deze twee onmisbare hoofdrolspelers in de Rotterdamse kunstscene zijn nog een aantal weken te bezoeken en verdienen ook een breed publiek!

Dus.....Na eerdere galerie openingen in Rotterdam waarin de performance domineerde, brachten de twee Rotterdamse instellingen samen een avond waarin beeldende kunst in de ruimten van TENT als in een antieke stomme film werd aangevuld, nee eerder versterkt met live muzikanten die verspreid over de andere verdiepingen het publiek als een onvoorspelbare cobra bespeelden en wisten te hypnotiseren. Het werd een briljante avond waarin de tijd geen factor was, en de musici een ongelofelijke energie ten toon spreidden.

En tussen de verschillende stukken door was er dan weer prima gelegenheid om op het nieuwe jaar te klinken, naar de openingsspeech van TENT directeur Anke Bangma en de 'opening singing' van medewerkers van Witte de With te luisteren, of nog eens één of meerdere presentaties van de groepstentoonstelling 'In a World We Can’t See' te bekijken.

Witte de With geeft - naast lopende visuele presentaties van o.a. Dine Seshee Bopape - dit voorjaar met "Kunsthalle for Music" een bijzondere wending aan de weer volop levende performances. Niet alleen tijdens de opening maar gedurende de gehele periode op donderdag tot en met zondag is er een ensemble van acht musici op locatie dat een vier uur durende muziekpartituur van kunstwerken uitvoert.

Het repertoire ofwel deze collectie werd samengesteld uit bestaande en in opdracht gemaakte solo’s, duetten en ensemblestukken. Er is geen vaststaand schema voor wanneer welk stuk wordt gespeeld. Deze tentoonstellingspartituur, gecomponeerd door Ari Benjamin Meyers, staat open voor variaties, zodat telkens een unieke interpretatie en ervaring is te verwachten. Wanneer het ensemble afwezig is of niet optreedt, houdt Kunsthalle for Music de deuren open voor publiek om op andere manieren de activering van de zalen te beleven. Leden van het ensemble kunnen bijvoorbeeld juist die ruimte gebruiken om te repeteren of een opname hebben achtergelaten tijdens afwezigheid. En soms zijn er ook schoolgroepen die een speciaal in opdracht gemaakt werk van Andre Heuvelman aan het instuderen en uitvoeren zijn.

TENT biedt op de begane grond vier bekende lokale kunstenaars alle ruimte om met recent werk de power van video en fotografie op groot formaat op het publiek te laten inwerken. DigEzine was diep onder de indruk van de meerschermen video installaties van Arthur Kleinjan en Margo Onnes, de unieke grootformaat diapresentatie van de zoektocht van Ine Lamers naar een door de overheid 'weggemoffelde' stad in Siberië, maar ook haar verrassende verticale werken in krijt op zwarte panelen. Fotografie van Ine Lamers en Arthur Kleinjan flankeerde hun video/diapresentaties, en in de voorste ruimte trekt het indringende project "Love Radio" met foto/video van Anoek Steketee veel aandacht, ook al omdat sinds de ingrijpende verbouwing deze zaal tevens vanaf de straat zichtbaar is. Gelijktijdig met "In a World We Can’t See" opent in TENT de zesdelige video-installatie van Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi. Deze installatie werd gerealiseerd voor documenta 14 en nu gepresenteerd door IFFR in TENT.

Witte de With zette met de keuze voor "Kunsthalle for Music" een uitdagende toppresentatie neer. Sofía Hernández Chong Cuy die per 1 januari de leiding over WdW van Defne Ayas overnam had dus al met al een fantastische start, en dat geldt eigenlijk net zo voor het Rotterdams nieuwe kunstjaar. Door naar de Rotterdam Art Week!!!

TENT - "In a World We Can't See" is nog t/m 1 april te zien"

Witte de With - "Kunsthalle for Music" is nog t/m 3 maart te bezoeken - op donderdag, zaterdag en zondag 13 tot 17 uur en op vrijdag van 17 t/m 21 uur.

Voor een impressie van de opening naar de DigEzine Facebook pagina

 
More Info