Main Menu

Home
DAGBEELD (266) JAMES TURRELL PDF  | Print |  E-mail
Welkom bij DAGBEELD - 2009, september 29 - No Title (26RIR + A) & No Title (29NIA+G) - James Turrell - Twee hologrammen uit de huidige expositie bij Pace Wildenstein.

Licht is voor vrijwel iedere kunstenaar, fotograaf en cameraman iets magisch, demonisch en soms ongrijpbaar.

James Turrell wijdt al vrijwel zijn hele carriere aan het weergeven van het licht en het effect op ruimtes, zonder daar wezenlijk voorwerpen of beelden bij te betrekken. Iedere poging om zijn werk te vatten wordt pas echt tastbaar en inzichtelijk wanneer er een confrontatie mee plaatsvindt.

Zo ook het 'Hemels Gewelf' bij het Haags Kijkduin dat enige tijd geleden is gerestaureerd, en al vanaf 1996 de bezoekers een onvergetelijke ervaring geeft. Bekendst is wellicht de transformatie van de Roden Crater in Arizona, een natuurlijke vulkaan die vanaf 1972 als een kunstwerk met gebruik van het licht wordt gekoppeld aan de omgevende landschap, hemel en cultuur.

In Argentinie is dit jaar door een Zwitserse verzamelaar/liefhebber een museum voor ruim twintig werken van Turrell ingericht, en in 2012 staat een reizend retrospectief geprogrammeerd voor meerdere grote musea in de USA.

In New York wordt momenteel een van zijn 'landschappelijke' werken  extreem afwijkende expositie van grote hologrammen getoond , waar op 'hologrammen-blogs' een stevige discussie over wordt gevoerd.

Het is spijtig dat zo'n medium als het hologram zonder life te bekijken niet beoordeeld kan worden, zoals dat ook opgaat voor zijn monumentale werken. Nu zien we veelal ongefundeerde kritieken terwijl de functie van het web in zo'n geval niet verder moet gaan dan signaleren van een gelegenheid die de moeite van een bezoek waard is. Bij deze....

Meer over de tot 17 oktober te bezoeken expositie in Pace Wildenstein HIER, de (belabberde) reproducties HIER

© James Turrell courtesy Pace Wildenstein

_________________________

Start elke DAG met een inspirerende afbeelding. Tips voor publicatie: mail to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

DAGBEELD publiceert beeld, titel, maker en exposerende/publicerende/verkopende partij.

Klik voor onze agenda's op see/hear en foto evenementen of blader in onderstaande hoofdpagina's (next). Klik op See/hear voor alle voorgaande DAGBEELDEN8

 
More Info