Main Menu

Home
Polarisatiefilters kritisch bekeken PDF  | Print |  E-mail

2009, okt 12 - De kwaliteit van polarisatiefilters uitvoerig bespreken lijkt ons een welkom item - want behalve eigen kleine onderzoekjes naar neutraliteit en vignettering kan ik me niet herinneren ooit iets degelijks over de prestaties van de verschillende merken van polarisatiefilters gespot te hebben.

En mocht door digitalisering de populariteit van veel filters achteruit zijn gegaan - dat geldt zeker niet voor de polarisatiefilters met hun superieure eigenschappen. Niet alleen door het verzachten of voorkomen van schitteringen in reflecterende oppervlakken, nee vooral door de invloeden op contrast via de doseerbare verzadiging van bepaalde tinten of beeldsegmenten in product- of landschapsfotografie geven polarisatiefilters prachtige resultaten.

Maar zoals de kwaliteit van lenzen sterk uiteen kan lopen geldt dat natuurlijk ook voor filters - de zelfde wetten gelden immers: kleurneutraliteit, reflecties, vignettering, lichtdoorlaatbaarheid en niet te vergeten mechanische kwaliteit. De ijverige redacteuren van lenstip.com gingen afgelopen week verder op twee eerdere artikelen die oorspronkelijk werden gepubliceerd op het Poolse Optyczne.pl

Niet verwonderlijk misschien zijn de goede resultaten van filterleverancier bij uitstek B&W, dat waarschijnlijk bij de meeste ervaren gebruikers de grootste bekendheid geniet. Verrassend zijn echter wel sommige hoge scores van minder bekende merken, en nog meer de ronduit matige beoordeling van sommige professioneel goed bekend staande leveranciers. Dat laatste overkwam overigens ook sommige in de consumentenmarkt goed bekend staande merknamen.

Belangrijkste conclusie is ons inziens dat kritisch lezen van de beoordelingen in deze artikelen voorafgaand aan het kopen absoluut geen kwaad kan, en dan nog gelden bij polarisatiefilters de wetten die ook voor ander optiek opgaat - het ene product goed betekent niet dat alle producten goed zijn!

Ons advies - lees het artikel maar doe altijd een degelijke gebruikscontrole na aanschaf of je echt tevreden kan zijn. Persoonlijk kan ik me nog al te goed herinneren hoeveel kleurverschil er destijds tussen de verschillende polarisatiefilters in mijn eigen bezit zat - checken dus!!!

Lees de grote test HIER, en de recente aanvulling met o.a. Hoya en Cokin polarisatiefilters HIER

foto via photonaturalist.net (dat terecht wijst op een derde voordeel van polarisatiefilters, namelijk de verlenging van sluitertijden bij een teveel aan licht - hoewel dat dus soms ook nadelig kan werken...)

 
More Info