Main Menu

Home
Onscherpe foto's? Gewoon lenzen calibreren!! PDF  | Print |  E-mail

2009, okt 16 - Onscherpte in je foto's is het ergste wat je als fotograaf kan overkomen -en het ergste is: het komt ondanks de grote perfectie van digitale camera's nog steeds voor.

In de digitale wereld zijn we zo gewend geraakt aan de camera die alle 'zware materie' voor ons regelt dat manual en controle woorden zijn die we nog wel in handleidingen tegenkomen - maar niet meer vertaald! We gebruiken tóch alleen nog maar de automaat - of dat nu scherpstellen, witbalans of belichting is....

Laatst weer een fotograaf gesproken die zijn foto's met een bepaalde lens als echt onscherp ervoer - en gezien mijn ervaringen die van bijna voor de zoomlenzen dateert probeerde ik aan te geven dat dat geen digitale kwaal hoeft te wezen - zulke afwijkingen in objectieven komen al tientallen jaren voor! En de leverancierstest die aangeeft dat er niets mis is: helaas - ook niets nieuws....

Nu moet ik sinds vandaag dat toch een beetje nuanceren - er is al enige tijd in het digitale traject een optie om zulke afwijkingen te corrigeren - bij een flink aantal camera's tenminste!

En calibratie van een objectief via de camera is met wat geduld en weinig expertise gewoon zelf te doen - daar hoeft geen dure service meer aan te pas te komen. Peter Gregg geeft op Prophotohome.com een step by step voorlichting over de in feite onmisbare - blijkt uit het verhaal - calibratie voor lenzen. En dat kan behalve bij professionele modellen dus ook bij camera's als de Nikon D300 en EOS 50D.

Klik HIER voor het - hoewel enigszins simplistisch - zeer instruktieve verhaal van Peter Gregg. Er kan absolute winst worden behaald door vervelende front of backfocus afwijkingen zelf te corrigeren. En dat zonder er ook maar een cent voor te hoeven investeren - een thermometer is in Gregg's beleving voldoende, een liniaal of rolmeter lijkt mij ook uitstekend voldoen!

Succes...

 

 
More Info