Main Menu

Home
DAGBEELD (290) ANDRÉ KERTÉSZ PDF  | Print |  E-mail
Welkom bij DAGBEELD - 2009, oktober 23-  Untitled  - André Kertész (1894-1985) - Uit een serie Polaroids van de oude meester, geschoten in zijn vensterbank.

Eind 2008 publiceerden we al een DAGBEELD van Kertész uit de reizende tentoonstelling 'On Reading' , t.g.v. een toen actuele expositie. En ook deze Polaroid kozen we uit een expositie maar dan van een heel speciale groepspresentatie, met als rode draad het welbekende Polaroid materiaal.

Vele topkunstenaars en fotografen waren in de analoge jaren compleet 'afhankelijk' van hun Polaroid camera's, het was toentertijd uiteindelijk de enige manier om direct op het beeldresultaat te kunnen anticiperen.  Daarbij kwam dat een enkeling al snel in de gaten had dat Polaroid als unikaat ook nog een hele bijzondere eigenschap voor kunstcollectioneurs bezat.

Dat was allemaal niet aan de orde bij Kértész, hij kreeg een SX70 camera na de dood van zijn vrouw en leefde volgens kenners weer op door er in zijn eigen appartement dierbare dingen mee te fotograferen. Het resulterend boekje - 'From my window' - verscheen vier jaar voor zijn dood.

Onder de titel Shake It: An Instant History of the Polaroid wordt werk geëxposeerd van vele grootheden waaronder materiaal wat nog niet eerder in Engeland werd getoond. Nobuyoshi Araki , Rut Blees Luxemburg , Guy Bourdin , Tim Braden, Roe Ethridge , Walker Evans, Richard Hamilton, David Hockney, André Kertész , John Latham, Robert Mapplethorpe, Jonathan Monk, Lisa Oppenheim , Lucas Samaras , Michael Snow, Juergen Teller , Andy Warhol en Wim Wenders.

Nog tot 13 december in Londen in de Pumphouse Gallery, voor meer over de expositie KLIK HIER, voor meer over de serie Polaroids van Kértész KLIK HIER.

Voor enkele digEzine items over Polaroid, klik een - twee - drie - vier - vijf

© foto André Kertész, courtesy pumphousegallery.org.uk

_________________________

Start elke DAG met een inspirerende afbeelding. Tips voor publicatie: mail to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

DAGBEELD publiceert beeld, titel, maker en exposerende/publicerende/verkopende partij.

Klik voor onze agenda's op see/hear en foto evenementen of blader in onderstaande hoofdpagina's (next). Klik op See/hear voor alle voorgaande DAGBEELDEN.

 
More Info