Main Menu

Home
Émile Zola en André Kertész, over lezen en fotograferen PDF  | Print |  E-mail

2011, feb 6 - Émile Zola en André Kertész worden met de tentoonstelling 'The Intimate Pleasure of Reading' met elkaar verbonden door drie voor deze twee grote kunstenaars belangrijke activiteiten: schrijven, fotograferen en lezen.

De combinatie van de grote schrijver met een passie voor fotograferen en de meesterfotograaf met de van hem bekende voorliefde voor lezen worden via die drie bezigheden verbonden, waarmee er weer een nieuwe invulling wordt gegeven aan een al enkele jaren vertoonde collectie foto's die Kertész in zijn lange carrière van lezers  maakte.

Émile Zola kreeg volgens hem in fotografie een perfect medium om zijn veelvuldig verwoorde realisme optimaal te beleven en te onderzoeken: “When I evoke the objects I have seen,” schreef Zola, “I see them as they really are, with their lines, their forms, their colours, their smells and their sounds. It is an extreme materialisation.”

André Kertész, een van de hele grote fotografen van de twintigste eeuw staat daarentegen bekend om zijn poëtische benadering van zijn verbeelding van de werkelijkheid (“I interpret what I feel at a given moment. Not what I see, but what I feel”) , en in zijn uitgebreid portfolio van .... jaar fotografie werden voor "L’intime plaisir de lire" tientallen foto's van 'zijn' lezers geselecteerd, een tentoonstelling die digEzine in 2009 in Barcelona bezocht.

Château de Tours tot 29 mei 2011 - “Émile Zola photographe” en “André Kertész. L’intime plaisir de lire” - een prachtige ontmoeting van woorden en beelden van twee werelden in de kunst.

bron jeudepaume.org

foto - Émile Zola et le "Box 7" - Émile Zola


 
More Info