Main Menu

Home
Olafur Eliasson geeft Aarhus permanente regenboog PDF  | Print |  E-mail

2011, juni 27 - De kunst van het tonen van wat je bezighoudt verstaat Eliasson als geen ander, en zijn uiteenlopende replica's van natuurverschijnselen die hij als een kaleidoscoop steeds aan ons voorschotelt zijn soms van een kwaliteit die wel heel dichtbij de meesterwerken van de natuur zelf komen.

In zijn zoektocht naar de gecontroleerde regenboog kwamen we al eerder in aanraking met de kunstmatige waterval die hij voor de stad New York creëerde. Heel mooi vinden we de referentie van het letterlijk met de Eliasson Rainbow bekroonde ARoS museum aan de cyclus:

First he created a sun for London.

Then he created a waterfall for New York.

Now the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson has created a rainbow for Aarhus

Precies een maand geleden werd "Your rainbow panorama" op het dak van het Deense ARoS museum in Aarhus opengesteld, een immense installatie die in cirkelvorm in een 150 meter lange glazen corridor van drie meter breed een wandelroute in de regenboog zelf 'mogelijk' maakt. Dit skyline beheersende kleurspektakel heeft het museum letterlijk en figuurlijk boven de omgeving verheven met behulp van Realdania als grootste financieerder voor dit imposante project.

Zowel met trappen als een lift is het mogelijk om in het 52 meter doorsnee metende bouwwerk een wandeling bovenop het museum te maken en in verschillende kleuren van het regenboogspectrum het uitzicht over de stad en de haven te ervaren.

Olafur Eliasson ziet het werk liefst als "a place where you become a little uncertain as to whether you have stepped into a work of art or into part of the museum. This uncertainty is important to me, as it encourages people to think and sense beyond the limits within which they are accustomed to function.”

Die begrenzingen waarbinnen mensen denken en doen, waaraan Oliasson refereert, brengen me dan weer op aarde en ook bij de soms ronduit paniekerige stellingname van de georganiseerde opstand tegen het cultuurbeleid van dit moment in Nederland. Waar dit museum in Aarhus volgens eigen informatie met support van verschillende bedrijven deze prachtige en ongetwijfeld kostbare uitbreiding tot stand wist te brengen, wordt in ons mopperland misschien wel veel te weinig naar nieuwe oplossingen en opportuniteiten gekeken.

En zo moeten we het dan in plaats van met zo'n prachtige regenboog om de toekomst zonnig in te kunnen zien, waarschijnlijk blijven doen met jarenlange renovaties en blunderputten om onze vaderlandse topmusea alleen al bezocht te krijgen...

Meer over Ýour Rainbow Panorama' via aros.dk en het fraaie fotoboek door Professor Carsten Thau over de totstandkoming ervan dat de komende maand verkrijgbaar zal zijn.

© Photo: Lars Aarø, met dank aan het ARos museum in Aarhus

 
More Info