Main Menu

Home
Foto Rhein II van Andreas Gursky breekt alle records bij veilingen PDF  | Print |  E-mail

2011, nov 14 - Het werk van Andreas Gursky behoort al jaren tot de allerduurste fotografie, dat is ook afgelopen week gebleken toen een foto van de Duitse fotograaf ruim de vier miljoen overschreed bij het onderdeel "Post-War Contemporary" van de Christie's vestiging in New York.

De crisis lijkt een uitermate positief effect te hebben op de investeringen in kunst want een werk van Roy Lichtensteineen brak echt alle records bij deze veiling door de opbrengst van ruim 43 miljoen voor zijn "I Can See the Whole Room!... and There's Nobody in It!"

De tot op vorige week duurst geveilde foto was van Cindy Sherman, met een "Untitled" uit 1981 en het lijkt er op dat de klassieke werken van beide fotografen een estafette aan recordprijzen uitvechten. Met de 4.338.500 dollar opbrengst is de eer voorlopig weer voor Gursky's "Rhein II" uit 1999, dat met het 185,4 x 363,5 cm misschien per m2 nog wat lager is geprijsd dan de foto van Sherman die als de vorige topper nog altijd 3,4 miljoen dollar opbracht.

Deze afdruk RheinII is de eerste uit een editie van zes stuks waarvan de resterende exemplaren zich in het Museum of Modern Art in New York, de Pinakothek der Moderne in München, het Tate Modern in London en de Glenstone Collection in Potomac bevinden. In 2009 was zijn imposante "Kamiokande" uit 2007 ons eerste digEzine DAGBEELD waarna we iets later nog een verslag van een onze ogen openende tentoonstelling publiceerden.

Ook in de spraakmakende reizende 'Stages' expositie voor Lance Armstrong's Live Strong signaleerden we met 'Tour de France' een fantastisch werk van Andreas Gursky dat toen deel maakte van een tijdens de Tour de France gehouden evenement met de opbrengst voor dat goede doel. Onze tip voor de bescheiden liefhebber: het boek Fotografien 1984-1998 met daarin deze duurste foto ooit is nog voor rond de 100 euro tweedehands te koop....

"Rhein II" © Foto: Andreas Gursky uit zijn boek Fotografien 1984-1998 (Schirmer/Mosel Verlag), met dank aan bron artinfo24.com

 
More Info