Main Menu

Home
Boek der fotoboeken: Het Nederlandse Fotoboek PDF  | Print |  E-mail
2012, jan 18 - Zo toegenomen als het belang van het Nederlandse fotoboek de laatste jaren is, zo weinig is er publiekelijk over te lezen. Zo af en toe pakken we een boekrecensie mee in PF magazine of één van de andere fotobladen, maar over het algemeen komen daar vooral de topsellers van de internationale fotografie aan bod.

Ëén van de weinige trouwe Nederlandstalige recensenten online - boekreviews behoren blijkbaar vooral aan het papieren kanaal - die we af en toe in digEzine wel eens linken is cadoc.nl, die naast aankondgingen ook geregeld recensies publiceert. Voor de rest moeten we het echt hebben van de honderden blogs. Toch is het Nederlandse fotoboek volgens velen van een internationaal hoog niveau wat we o.a. kunnen constateren via de internationale boekaanbieders als photo-eye en de lovende kritiek van fotograaf/verzamelaar Martin Parr: “The Dutch continue to be the best bookmakers in Europe”.

De gebonden inspanningen van zowel de fotografen als de vormgevers worden steeds vaker in verzamelingen opgenomen naast de fotografie zelf, en dat is een ontwikkeling die we ook steeds vaker bij galeries en kunstbeurzen waarnemen. DigEzine vindt het dan ook een uitstekend initiatief om via een gedegen overzicht eens uitgebreid in te gaan op de hoogtepunten uit de geschiedenis van Nederlandse fotoboeken - ook al komt er ongetwijfeld weer kritiek op de onbesproken boeken die nu eenmaal altijd in zo'n project zullen ontbreken.

Door de  samenstellers Rik Suermondt en Frits Gierstberg werden ruim 120 van de belangrijkste Nederlandse fotoboeken geselecteerd met vooral het accent op de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen. In zes thematisch-chronologische hoofdstukken komen bedrijfsfotoboeken, fotoboeken over jeugdcultuur, landschapsboeken, stedenboeken, reisboeken en autonome fotoboeken aan bod met per thema zo'n twintig geselecteerde fotoboeken.

Het overzicht omspant een periode van 1945 die uiteindelijk werd uitgesponnen over 240 pagina's, die worden ingevuld door veel verschillende auteurs en kenners als Tamara Berghmans, Flip Bool, Patricia Börger, Martijn van den Broek, Karen Duking, Frits Gierstberg, Karin Krijgsman, Claudia Küssel, Pieter van Leeuwen, Pim Milo, Mirelle Thijsen, Mireille de Putter, Max van Rooy, Bart Sorgedrager, Rik Suermondt, Anneke van Veen.

Die heel brede opzet van veel verschillende medewerkers aan het boek lijkt ons een uitstekend uitgangspunt en we zijn dan ook erg benieuwd naar het resultaat van deze breed gedragen krachtsinspanning die wordt uitgegeven door NAI publishers.

De Nederlandse editie (ISBN 978-90-5662-845-1, € 49,50) van 240 pagina’s vormgegeven door Studio Joost Grootens met fotografie van Hans Bol verschijnt 10 maart a.s. De officiële presentatie wordt in ieder geval een Rotterdamse aangelegenheid, die tijdens Museumnacht wordt gekoppeld aan de opening van de tentoonstelling 'Feest van het Fotoboek' in het Nederlands Fotomuseum.


 

 
More Info