Main Menu

Home
Emscherkunst - een alternatieve documenta? PDF  | Print |  E-mail

2013, september 9 - Nog ruim drie weken is de groots opgezette tentoonstelling met werk van 40 internationale kunstenaars in een weids gebied dat zich tussen Gelsenkirchen, Bottrop, Essen, Duisburg, Dinslaken en Oberhausen uitstrekt, om precies te zijn: de naamgevende rivier, de Emscher, en haar omvangrijke renaturering zijn bepalend voor de route.

Waar de Emscher jarenlang fungeerde als kanaal voor riolering en industrie-afval en om die reden ook in andere banen geleid, is hier de laatste jaren verandering in gekomen - juist door het wegvallen van zware industrie. Voormalige industrieterreinen krijgen een andere, nieuwe bestemming, vaak van culturele aard, zoals bij de Zeche Zollverein in Essen of de Gasometer in Oberhausen.

Enkele van de werken van de eerste editie Emscherkunst in 2010 zijn nog aanwezig, zoals de brug over de Emscher van Tobias Rehberger, de Slinky Springs to Fame, die vanaf 20 uur verlicht is. Daarnaast werd kunstenaars gevraagd om nieuw werk te maken, passend bij de regio, de thematiek en de geografische omstandigheden.

Zo heeft Hans Op De Beeck een nederzetting ontworpen voor de Emschermonding bij Dinslaken, vergelijkbaar met die in het Middelheim Park. Zijn nederzetting op houten palen lijkt van tijdelijke aard en dat correspondeert uitmuntend met de situatie: dit veld zal de komende jaren te maken krijgen met de verplaatsing van de Emscher. Daniel Buren nodigt uit om een stilgelegde bunker in geheel nieuw licht te zien door het binnenkomende zonlicht zo te filteren dat er een nieuwe beleving ontstaat.

Een spectaculair werk komt van de Chinese dissident Ai WeiWei, Hij ''maakte" 1000 iglotenten met teksten en dessins die op verschillende locaties beschikbaar zijn t.b.v. vriendelijke geprijsde overnachtingen. En die - leuk detail!- aan het einde van de manifestatie onder de logeergasten worden verloot. Op die manier kom je nog eens aan een uitermate praktisch kunstwerk...

Absolute must-see's zijn o.a. de installatie van Tomás Saraceno (zie ook ons item over de Maasvlakte2) met vliegende draken die ook geluid veroorzaken, en de wolkenmachine van Reiner Maria Matysik. Deze presentaties zijn evenals het eerdergenoemde kleur- en lichtexperiment van Daniel Buren het beste per fiets te bezichtigen.

Deze interessante tentoonstelling loopt - net als de vijfjaarlijkse documenta - 100 dagen en is nog tot 6 oktober (kosteloos) te bezoeken.

meer info: www.emscherkunst.de

(c) Daniel Buren, The sun in the tunnel, work in situ, 2013 (Möllerbunker) foto: Roman Mensing/ Emscherkunst.

 

 
More Info