Main Menu

Home
Guy Bourdin retrospectief in Deichtorhallen Hamburg PDF  | Print |  E-mail

2013, november 1 - Sinds vandaag is er weer eens een goede gelegenheid om het werk van één van de belangrijkste modefotografen, Guy Bourdin in een tentoonstelling 'in de buurt' te bezoeken.

Deze veelzijdige Fransman liet in 1991 een indrukwekkend oeuvre na dat niet alleen fotografie maar ook film en schilderkunst betrof. In Hamburg wordt in een tot nu grootste overzichtstentoonstelling ooit werk uit die verschillende disciplines getoond, waaronder ook Polaroids, schetsen en aantekeningen.

Daarmee wordt de huidige generatie een uniek inzicht gegund in de werkwijze van een enorm belangrijke, visionaire beeldmaker uit de vorige eeuw. Hij werkte voor de toonaangevende modehuizen (Chanel, Ungaro o.a.) en tijdschriften als Vogue in de bijna vijftig jaar lange periode van zijn productieve leven.

IJzersterke composities en soms surreële beeldtaal waren kenmerkend voor zijn radikale doorkruisen van de traditionele mode en reklamefotografie. Vooral de spreadpagina was voor hem een inspiratiebron en met zijn speciaal daarop georienteerde composities had hij ook weer sterke invloed op de vorngeving in die tijd. Natuurlijk is hij vooral bekend om zijn kleurenwerk maar vooralsnog bestaat ongeveer de helft van zijn oeuvre toch uit zwartwit fotografie.

Een kenmerkende beschrijving van Bourdin's werk (en misschien wel van dat van die paar andere echte topfotografen) geeft Nick Knight: "It's reasonably easy to get people to stop and look, but it’s difficult to get them to think. That's what Guy Bourdin's images did and still do."

Behalve het overzicht van Bourdin's werk is er via 'En compagnie de Guy Bourdin' ook een veertigtal foto's uit de verzameling van F.C. Gundlach te zien. Deze expo sluit inhoudelijk perfekt aan bij die van Guy Bourdin met andere spraakmakende fotografen als Man Ray, Erwin Blumenfeld, Helmut Newton, Chris von Wangenheim, William Klein, David LaChapelle, Tim Walker en Kristian Schuller.

Vanzelfsprekend publiceerde digEzine al eerder over Guy Bourdin, waarbij fraaie DAGBEELDEN zoals het fantastische portret van de handen met roodgelakte nagels voor het gezicht (2010) en nog een fasinerende foto in 2012 - overigens ook beiden te zien in de slideshow bij de tentoonstellingsinformatie
1 november tot 26 januari 2014 Haus der Fotografie, Deichtorhallen Hamburg

FOTO: voor Charles Jourdan 1978 © the Estate of Guy Bourdin 2013
 
More Info