Main Menu

Home
Marcel van Eeden krijgt OuborgPrijs 2013 PDF  | Print |  E-mail

2013, nov 5 - De Ouborg Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre

dat zowel (inter)nationaal als lokaal grote betekenis heeft. Deze stadsprijs voor beeldende kunst, vernoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), is dit jaar door de jury toegekend aan Marcel van Eeden (Den Haag, 1965). De toekenning bestaat naast een bedrag van €10.000 uit een publicatie bij Stroom en een presentatie in het Gemeentemuseum Den Haag.

Ter gelegenheid van deze prijs toont Van Eeden zijn installatie ‘Sammlung Boryna’ (2009), bestaande uit 60 tekeningen en twee sculpturen, die inmiddels door het museum is aangekocht en tot half februari 2014 ook in het museum tentoongesteld. In de collectie van het museum bevindt zich al een kleine groep tekeningen uit de tijd na zijn afstuderen aan de KABK in 1993. Deze tekeningen al heeb een grote gemene deler die als een rode draad door zijn oeuvre loopt: alle voorstellingen zijn afkomstig uit de tijd van vóór zijn gebboortejaar 1965. Van Eeden werkt naar bestaand beeldmateriaal dat hij in oude tijdschriften, boeken en kranten vindt.

De onderwerpen beslaan jaren 50 interieurs, cartoons, fictieve collecties en abstracte patronen of teksten die wederom eigen verhaalwerelden vormen. Zo omvatte zijn Van Eerden's eerste overzichtstentoonstelling "Retrograde"in het GEM (2003) maar liefst 600 tekeningen.

Sinds een aantal jaren maakt Van Eeden verhalende tekeningenseries die samen een complex (misdaad) verhaal vertellen. Feit en fictie lopen hierbij continu door elkaar. Drie personages spelen een centrale rol: de botanist Karl McKay Wiegand, de archeoloog Oswald Sollmann en de psychiater Matheus Boryna. Allen kunstliefhebbers en makers. In ‘Sammlung Boryna’ gaat het om Matheus Boryna, een personage dat gebaseerd is op de Duitse psychiater Hans Prinzhorn, die in de jaren twintig van de vorige eeuw een verzameling aanlegde met kunstwerken van zijn patiënten. Prinzhorn was de eerste die zich bezig hield met dit soort ‘outsider art’. De installatie ‘Sammlung Boryna’ verwijst naar zijn verzameling, maar is gebaseerd op diverse beeldbronnen.

Volgend jaar, tien jaar na het eerste retrospectief van Van Eeden, organiseert het GEM opnieuw een tentoonstelling van zijn werk. Na dit jaar ‘Sammlung Boryna’ gepresenteerd  te hebben, kan het museum dan de volledige complexiteit van de verschillende verhaallijnen tonen.

De jury - bestaande uit Justin Bennett (beeldend kunstenaar, faculteitslid Instituut voor Sonologie, Den Haag), Roos van Put (adviseur beeldende kunst en podiumkunst Raad voor Cultuur tevens voorzitter commissie(s) Mondriaan Fonds); Marie-José Sondeijker (Galerie West); Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag); Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag en voorzitter jury Ouborg Prijs) - was het ook unaniem eens in haar keuze voor Marcel van Eeden.

‘Van Eeden is een kunstenaar van wie het rijke oeuvre ongekend is, van een constante hoge kwaliteit en heeft door zijn internationale praktijk een enorme reikwijdte”.  Op vrijdag 8 november vindt de officiële prijsuitreiking plaats die zal worden verricht door Marjolein de Jong, wethouder van Cultuur, Binnenstad en Internationaal.

De Ouborg Prijs 2013, 8 nov t/m 16 feb 2014, Gemeentemuseum Den Haag

(c) afbeelding: Marcel van Eeden en Gemeentemuseum

 
More Info