Main Menu

Home
Fred Stein expo 30'er en 40'er jaren streetphotography PDF  | Print |  E-mail

2013 december 1 - Straatfotografen zoals Fred Stein er nog één is uit een tijd dat je redelijk probleemloos in de big city's kon fotograferen, zijn momenteel hotter dan ooit.

Fotografen met een extra sensor voor het moois dat in elke stad wel te vinden is zoals André Kertész, Saul Leiter, Ed van der Elsken maar ook de tijdens haar leven totaal onbekende als Vivian Maier lijken in toenemende mate onze manier van kijken, fotograferen en zelfs camera's ontwerpen te beïnvloeden.

Fotofanaten die het verbeteren van hun persoonlijke sensor eerder van het kijken naar klassieke straatfoto's willen leren dan in de zoveelste workshop van een bijklussende fotograaf, raden we aan in Berlijn snel deze fantastische tentoonstelling te bezoeken.

Natuurlijk is het doorscrollen van een deel vqn de werken op de site van het museum of die Zeit al enorm inspirerend, en doet het speciaal uitgegeven boek daar nog eens een factor boven op. Maar uit eigen ervaring weten we dat er zeker met de subtielere details van sommige beelden toch echt niets boven the real print gaat.

Het lijkt een zoveelste advertorial voor Leica maar ook Fred Stein pakte veel fraaie momenten met die oer-Duitse straatuitrusting - simpel en onopvallend. In de vroege dertiger jaren wist Fred met zijn vrouw uit Duitsland te vluchten naar Parijs, en besloot daar van het fotograferen zijn vak te maken. De eigen studio werd noodgedwongen bij uitbreken van de oorlog verhuisd naar New York. Daar werd behalve de Leica de Rolleiflex (zie ook Vivian Maier) - en ook voor vele celebrity portretten van o.a. Marlene Dietrich, Joan Miró, Salvador Dalí en Thomas Mann - regelmatig ingezet.

Ruim 130 zwartwit foto's van deze tamelijk onbekende topfotograaf toont men sinds vorige week in het Joods Museum in Berlijn en deze »Im Augenblick. Fotografien von Fred Stein« tentoonstelling is nog tot 24 maart 2014 te bezoeken.

Uit de persbeelden van het Jüdisches Museum kozen we voor dit tijdsbepalende beeld waar het verblijf op dit New Yorkse strand overduidelijk nog een blanke aangelegenheid was.

Foto: Orchard Beach, New York 1946
© Estate of Fred Stein

 
More Info