Main Menu

Home
Raymond Meeks - Expositie van een specialist in 'eigen' fotoboeken PDF  | Print |  E-mail

2014, februari 22 - In een periode waarin boeken volop in het nieuws zijn vestigen we graag even de aandacht op Raymond Meeks, veelvuldig publicerend fotograaf die voor het eerst in Nederland zijn werk zal exposeren.

Afgelopen weekend bezocht digEzine de manifestatie Fotoboek! waar mogelijkheden en moelijkheden m.b.t. het publiceren van fotoboeken van verschillende kanten werden toegelicht. Heel interessant maar ik mistte toch een inspirerende factor, en dan is het jammer dat een fotograaf als Meeks daar niet aanwezig was om zijn engagement en ervaringen in te brengen.

Meeks brengt al jaren intrigerende fotoreeksen die ons inziens perfect aansluiten bij de fotocultuur van deze tijd waarin Facebook en andere media steeds vaker als platform functioneren voor wat al 'onze' vrienden, waarbij ook professionele fotografen, uit hun dagelijks bestaan meegeven.

Het bijzondere waarderen en in beeld brengen van ons persoonlijke leven staat meer dan ooit centraal in uiteenlopende kringen van onze maatschappij en juist dat brengt Meeks al jaren in praktijk door te kiezen voor onderwerpen uit de hem vertrouwde eigen buurt. Raymond Meeks (Columbia, Ohio, 1963) doet 'het' met wat zijn achtertuin hem biedt en weet daarmee een universeel aansprekend verhaal te vertellen. Hij heeft daarvoor geen verre reizen nodig of grote maatschappelijke thema’s, nee hij gebruikt zijn eigen buurt als metafoor.

Met die insteek behoort hij tot een nieuwe, interessante generatie Amerikaanse fotografen die een goed oog voor de rijke geschiedenis van het middenwesten van de VS koppelt aan de wens om verhalen te vertellen over de samenleving in het huidige, onzekere tijdsgewricht. De beelden van Meeks zijn zeker niet provinciaals, maar evenmin grootsteeds, eerder intiem en afstandelijk tegelijk.

Meeks’ foto’s zijn poëtisch, idyllisch en nostalgisch te noemen, maar dan zeker geen gemakkelijke, comfortabele nostalgie. Ze bejubelen een tijd waarin het stadshart een veilige, vriendelijke plek was en werk voor het oprapen lag. De Amerikaanse droom, vrijheid en het nastreven van geluk voor iedereen. We weten inmiddels hoe dat is afgelopen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een artikel van Wright Morris, schrijver-fotograaf en auteur van het iconische boek over schrijven en fotograferen, “The Inhabitants”. Onder kenners geldt Raymond Meeks als begenadigd maker van fotoboeken, waarvan een aantal in eigen beheer. Het blog van jmcolberg geeft in een interview met Meeks mooi zijn visie op het maken van fotoboeken weer.

Opening “Where Objects Fall Away”: zaterdag 22 februari van 16 tot 18 uur. In de galerie zijn enkele boeken aanwezig.De tentoonstelling loopt tot en met 5 april 2014 bij Galerie Wouter van Leeuwen, in Amsterdam.

 
More Info