Main Menu

Home
Newsha Tavakolian pakt met Fondation Carmignac Prize mooie beloning PDF  | Print |  E-mail

2014, september 17 - UPDATE Volgens enkele berichten op o.a. BJP heeft Tavakolian de prijs intussen geweigerd om redenen van integriteit. Per 17-9 wordt op haar eigen website echter de expositie in het kader van de prijs nog altijd aangekondigd...2014, juli 21 - Omdat Tavakolian als 16 jarige als fotojournaliste is gestart lijkt het met bijna twintig jaar op de teller voor de hand te liggen om te spreken van  een geroutineerde persfotograaf, maar daar doen we haar absoluut dik mee te kort.

Alleen al haar achtergrond als Iraanse kleurt het plaatje van de gedreven fotografe al heel anders in dan dat van andere collega's uit het westen, waar opleiding en vrijheid (niet alleen als vrouw) m.b.t. dit zware beroep aanzienlijk meer faciliteiten biedt. In dit jaar waar helaas voor fotografen en fotografes in hachelijke situaties de kwetsbaarheid nog eens gruwelijk onderstreept werd door Killed in Action berichten, is het fantastisch dat een gerenommeerde prijs als die van Fondation Carmignac wordt toegekend aan deze heldhaftige fotografe.

Op 18-jarige leeftijd versloeg ze in 1999 de studentenopstand in haar land, om enkele jaren later voor Polaris Images langdurig verslag te doen van de oorlog in Irak. Conflicten en natuurrampen werden onderwerp voor documentaires die ze schoot in Irak, Libanon, Syrië, Saudi Arabië, Pakistan en Yemen. Vrijwel alle grote magazines en dagbladen publiceerden werk van haar:  Time Magazine, Newsweek, Stern, Le Figaro, Colors, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad en The New York Times Magazine.

In Nederland was tot vorige maand nog met de Vijfde Zuil in het Museum van Volkenkunde een expositie van haar werk te zien, en ook in Londen (Somerset House) was haar indringend werk (met dat van andere Iraanse fotografen) te zien. De aan de award verbonden tentoonstelling is te zien in de Chapelle des Beaux-Arts in Parijs - 7 november - 7 december 2014, waarna nog exposities in Londen, Frankfurt en Milaan zullen volgen.

Newsha Tavakolian is nog maar 33 jaar en gezien de heftige toename aan vuurhaarden is het te vrezen dat ze zich nog niet tot andere, 'veiliger' fotografie zal wenden. Vorig jaar werd echter wel bekend dat ze zich o.a. vanwege de moeilijke werkomstandigheden vaker met kunstfotografie zal bezighouden. Hoe dan ook hopen we natuurlijk vooral dat ze zich bij eventuele nieuwe documentaires er veilig door heen slaat, zodat haar reportages kunnen blijven bijdragen aan bekendheid van het leed van 'ver van ons bed'.

Over de Prijs meer via Fondation Carmignac, meer foto's zijn te zien via haar website

(c) foto: Newsha Tavakolian en Thomas Erben Gallery, New York (uit de serie: Look, 2012)

 
More Info