Main Menu

Home
EOS M6, langverwachte laatbloeier van Canon? PDF  | Print |  E-mail

2017, februari 16 - Deze week goed nieuws van het Canon front, want de uitbreiding van de lijn zoekercamera's zet door. Een nieuwe EOS M6 komt er aan, en hij ziet er vooralsnog veelbelovend en zeldzaam stijlvol uit!

Na jaren getreuzel schopte Canon haar M cameralijn zo'n vijf jaar geleden in de arena, waarbij alle modellen die tot nu verschenen weinig indruk maakten in de ondertussen al dik door Sony en Fujifilm gedomineerde bovenkant van de markt voor spiegelloze camera's. Een enkel model haalde zelfs niet eens de winkels hier - het leek er op alsof Canon net als in de beginfase van autofocus spiegelreflexen (de Canon T80, wie kent hem nog?) amper voeling had met ontwikkelingen in de markt.

Dat het haast oneindige succes van DSLR's een keer ten einde zou kunnen raken leek verder iedereen duidelijk, meerdere fabrikanten hebben de laatste jaren die markt al verlaten en zich vol overtuiging in de wederopstanding van de ruim honderd jaar geleden door Leica ontworpen zoekercamera's met wisselobjectief gestort. De meeste fabrikanten durven het niet aan om een zoeker helemaal weg te laten helaas (zie ons "Viewfinder langzaam uit beeld" item uit 2009) en dat bracht soms mooie oplossingen zoals bij de Fujifilm Pro bodies, en soms tamelijk geforceerde. Een andere designtrend lijkt de dslr-look camera met de electronische zoeker ipv het prisma. Er kwamen zelfs heuse retro spiegelreflex designs, maar dan zonder spiegel. Maar hé - de Canon M6 komt zoekerloos, zoals m.i. een moderne systeemcamera behoort te zijn - juist uitbreiding met meerdere opties zoals een zoeker maakt een body tot een systeemcamera!

EOS M6 heeft de looks van een KISS-proof camera (Keep It Simple Stupid). In 2016 lijken bij Canon een paar wakkere ontwerpers een tijdje bij elkaar doorgebracht te hebben om te analyseren wat concurrent-mirrorless camera's maar óók de eigen top-compacts G en G1X t/m G9X nu toch zo geliefd maakt bij pro's en soortgelijke gebruikers. En het lijkt ze ook eindelijk opgevallen dat er best wel een groeiend aantal fotografen schaamteloos het zoekertje - en zelfs de camera - vergeet bij alle comfort & kwaliteit van de intussen niet meer weg te denken smartphones. In de M6 komen in elk geval aardig wat van die belangrijkste kenmerken bij elkaar, en is er zowaar een vloeiende lijn in de grip die nu eens niet op het laatste moment opgeschroefd lijkt. Met zijn bescheiden maten lijkt deze zustercamera van de EOS M5 zondermeer pocket ready. Dit mede omdat er geen verdere grote uitsteeksels zijn, zo heeft de 3 inch display bij de nieuwe M de belangrijkste plek ingenomen. Deze wordt pas uitgebreid met een (optionele) electronische zoeker wanneer een gebruiker dat onmisbaar acht. Het oudere model is overigens compatibel, nog een pluspuntje.

Het belangrijkste van de EOS M6 op een rijtje:

 • CMOS sensor, 24,3 MP in APS-C (Canon) formaat, ingebouwd LowPass filter
 • ISO 100-25600, bij cine tot 12800
 • Vier verschillende lichtmeet opties waaronder spot
 • Display kantelbaar 3 inch, ruim 1 miljoen beeldpunten
 • Optionele EVF-DC2 digitale zoeker - 0,39 inch met ruim 2,3 miljoen beeldpunten
 • Digic 7 beeldprocessor
 • Dual Pixel CMOS AF
 • Maximaal 7 tot 9 bld/sec bj fotoseries
 • 5 assige beeldstabilisatie, bij video tot 60fps
 • Compatibel met EF, EF-S (via adapter) en standaard met groeiende lijn EF-M objectieven
 • Bluetooth, WIFI & NFC voor remote - o.a. via smartphone, tablet etc, & sharen van beelden
 • HDMI, Micro USB en stereo mic aansluitingen
 • Accu capaciteit tot ongeveer 300 foto's
 • Maten 112 x 68 x 44,5mm - gewicht 390 gr incl accu

Kan beter volgens digEzine:

 • ISO tot 51200? - vanuit de hoop dat deze 'normale' gevoeligheidsgrens eens doorbroken wordt !?
 • Objectieven programma kan breder - en ja we weten dat Canon 'pas' begonnen is met M.....
 • Display is alleen 180 omhoog en 45 graden omlaag kantelbaar, helaas niet draaibaar als bij o.a. videocamera's
 • Nog niet live kunnen testen, maar toch: displays van 1 miljoen beeldpunten zijn niet meer de absolute top - kan beter?

Eerste impressie: Canon zet met de EOS M6 een fraai gelijnde allemansvriend van een camera neer, die hopelijk het succes in dit segment voor de Japanse DSLR specialist op gang trekt. Hij wordt geleverd in het bekende zwart of zilver polycarbonaat, en vlg de eerste geluiden komt de body met onder de $800,- op een alleszins redelijke prijs.

Expertise bij Canon? Iedere fotograaf kent waarschijnlijk de al ruim 60 jaar lopende successtory van Leica M camera's - en ook bij Canon waren er wel degelijk mooie (meet)zoekercamera's maar die zonder spiegel en mét wisselbaar objectief waren al sinds lange tijd in het museum opgeborgen.

Er is dus maar weinig historie voor de Canon M: 2016, M5 met DSLR uitsteeksel, 2015 M3 zie item, 2013 M2 zie item, Canon M komt in 2012, of niet?

Foto's van de EOS M6 via onze Facebookpagina. Hieronder enkele vooraanstaande magazines over de EOS M6:

Imaging resource preview

Profifoto.de

Amateur Photographer uitgebreid review hands on

 
More Info