Main Menu

Home
Viewfinder langzaam uit beeld? PDF  | Print |  E-mail

2009, april 21 - update sept 2 - Zoekers/viewfinders van camera's - video of foto- zijn in feite peepholes waar je van moet leven, tegen wil en dank.

'Tegen wil' geldt dan in het bijzonder de brildragenden onder ons, die door het niet volledig af kunnen schermen van de zoeker maar heel beperkt de functies van de zoeker kunnen benutten. Daar zijn een scala aan hulpmiddelen voor aangedragen, van wildgroei in de klassieke oogschelpen via schitterende vergrotende optische zoekers van bijvoorbeeld Nikon en Canon voor hun professionele spiegelreflexen t/m de beroemde oogcorrectie waarmee je (alleen door die zoeker dan!!) zonder bril kan werken.

 

In de fotoindustrie begint overigens na de zoekerloze compactcamera's nu met Panasonic's G1 en GH1 (met HD-video) voorop ook de systeemcamera met wisselbare lenzen aan de eerste voorzichtige stappen richting afscheid van de (reflex)zoeker, ook DP Review maakte hierover interessante opmerkingen in haar bespreking. De vervanging door een electronische viewfinder is al een grote stap, en er zal daarnaast voor veel doeleinden nog meer op screenviewing worden vertrouwd. Het verdwijnen van de reflexzoeker verkondig ik al jaren geleden als mijn visie op de industry's next step ondanks de belangen van de traditionals, immers het weglaten van deze klomp glas is niet alleen minder beperkend maar vooral prijstechnisch zeer interessant....

Beste vinding ooit lijkt al met al het beeldschermpje dat de laatste jaren een gigantische ontwikkeling meemaakt, alleen al door prettige loepfuncties en sterk verbeterende helderheid en contrast. Toch zal er - als gebruikelijk bij de zo traditionele beeldmakers - nog heel wat moeten gebeuren als het gaat om echt afstand nemen van het fenomeen zoeker.

Op toplevel zien we bv nog steeds een doorontwikkelen van de zoeker zoals de Sony HDVF-C30WR, in maart gepresenteerd en ontworpen t.b.v. gebruikers van de meeste professionele HD camera's en camcorders van Sony, zie bijgaande indrukwekkende afbeelding. Hier komen we perfect in de richting van een cross tussen de vaak te kleine zoeker en het prettige schermpje van rond de 3 inch.

Op een blog van videomaker.com spotten we deze maand een commentaar dat er stevig inhakt - Goodbye Viewfinder. De noodzaak van accuraat scherpstellen voor de hoogste kwaliteiten in HD wordt genoemd als een belangrijk argument, en ook het 'verdwijnen' van zoekers bij camera's als de Canon HFS-100 (fotootje) is koren op de molen. Door cameraman/blogger Burkhart  worden fijntjes de tekortkomingen van de viewfinder t.o. de LCD's gezet, met aanhalen van o.a. de Sony EX-1 die vernuftig het zonlicht inschakelt om juist de helderheid van het scherm te vergroten.

Wij zijn benieuwd naar de meningen/ervaringen onder onze professionele lezers, die we graag publiceren >>> mail naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it l

bronnen videomaker.com , Millimeter en DPreview.com

zie onze items "support aan Canon EOS 5MkIID" en "zoeker voor Olympus Pen E-P1" - Wordt vervolgd

 
More Info